Vi slarvar alldeles för mycket med vår livsstil och för det får vi betala ett högt pris. Allt för ofta ser jag hur man under lång tid misskött sin "sömnhygien" och på så sätt inte gett sömnen rimliga förutsättningar att fungera bra. Utan bra förutsättningar fungerar sömnen betydligt sämre.

Att t ex skjuta på sömnen för att sova ikapp när vi är lediga är lika osmart som att skjuta på våra mattider. Effekten blir till viss del densamma om än med viss fördröjning i sömnen fall. Skippar du att äta så drabbas du ganska snabbt av energibrist som i sin tur ger sämre humör och en oförmåga att ta vettiga beslut. Detsamma gäller sömnen men där kommer effekterna långt senare och det är väl därför det är så lätt att slarva med sömnen. Idag vill jag tipsa om en bra artikel i SvD om tonåringars sömnbrist och vad vi kan göra för att hjälpa dem sova bättre.


"När sömnen rubbas mycket blir vi okoncentrerade, får svårare att fokusera och att reglera känslor. Det är lättare att hamna i negativ affekt, bli deppig och få ångestsymtom även om man inte direkt känner sig sömnig.

– Att försätta sin kropp i jetlag varje vecka är inte gynnsamt för utvecklingen."

http://www.e-pages.dk/svenskadagbladet/49550/article/699471/14/1/render/?token=9c66a82e4f25e96350a4b1470e8a160f