Jag blir alldeles varm när jag tänker artikeln på SVT om att spridningseffekten av att ge till andra nu är bevisad. Visst har vi känt till detta förut, men nu har det studerats och bevisats.

Artikeln är från 2010 och beskriver det så här:

Det är nu för första gången vetenskapligt bevisat att det lönar sig att vara givmild.

Forskare från tre amerikanska universitet presenterar de första vetenskapliga bevisen för att samarbetsvilja smittar av sig och sprider sig.

När människor får del av en god gärning så hjälper de andra, som inte behöver ha med den ursprungliga gärningen att göra, och ett socialt nätverk växer fram där samarbetet inspirerar dussintals andra människor.

Ett experiment i studien visade att när en person skänker pengar för att hjälpa andra i ett välgörenhetsspel, där deltagarna har chans att samarbeta med varandra, så är det större chans att den som tar emot pengarna i sin tur skänker pengar till andra deltagare i fortsatta spel. Det är ju lite som när du kör bil I köer och väljer att släppa in en annan trafikant framför dig, ofta marker man att denne sen släpper in någon framför sig.

Det här skapar en dominoeffekt där en persons generositet sprider sig - först till tre personer och sen till nio personer som de tre första påverkar längre fram och så vidare och så vidare till fler och fler individer i en exponentiell kurva...  Välgörande vänlighet smittar.

Läs hela artikeln här!

Källa: SVT 2010-03-09

 

Visst är det underbart eller hur!!!  Det här är den sanna kraften som förändrar världen.

Börja ge du med -  varför inte börja i det lilla med de nära du har runt dig och sen vidga din givmildhet. Det lönar sig!